4 Συμβουλές για Καλύτερη Κατάταξη στο Google my Business
Το Google my Business είναι ένα δωρεάν εργαλείο καταχώρησης επιχειρήσεων που παρέχει η Google, όπου δίνει τη δυνατότητα προβολής των επιχειρήσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης και στους χάρτες της Google.
Όταν ένας χρήστης ψάχνει για επιχειρήσεις στη μηχανή αναζήτησης της Google έρχεται σε επαφή με τα αντίστοιχα Google my Business προφίλ των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που καθορίζουν ποια επιχείρηση θα εμφανιστεί πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Δεν αρκεί λοιπόν απλά να καταχωρήσεις την επιχείρησή σου στο Google my Business.
Για να ξεχωρίσεις από τον υψηλό ανταγωνισμό και να αναρριχηθείς ψηλά στα αποτελέσματα των αναζητήσεων συνηγορούν αρκετοί παράγοντες.
Η σωστή καθοδήγηση και η έμφαση στην λεπτομέρεια συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως το Google my Business αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια των επιχειρήσεων.
Εάν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει αισθητά στην προσέλκυση νέων πελατών για την επιχείρησή σου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν στο έπακρο τα εργαλεία που προσφέρει και χάνουν πολύτιμο έδαφος στις αναζητήσεις.
Πώς Μπορείς να Πετύχεις Καλύτερη Κατάταξη στο Google my Business
Ας δούμε αναλυτικά μερικά χρήσιμα και πρακτικά tips, ικανά να επιφέρουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα:
1. Όνομα Επιχείρησης
Ένας παράγοντας που επηρεάζει αισθητά την κατάταξη στο Google my Business είναι το όνομα της επιχείρησης.
Εάν στο όνομα της επιχείρησής σου υπάρχουν λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με τον κλάδο σου, τότε διαθέτεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το πρόβλημα ξεκινάει στο σενάριο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Είναι προφανές άλλωστε πως δεν μπορείς να αλλάξεις το όνομα της επιχείρησής σου για να την κάνεις πιο “φιλική” στο Google my Business. Ούτε φυσικά θα σας το πρότεινε ποτέ κανείς ως λύση.
Αυτό που μπορείς ωστόσο να κάνεις είναι το να επιδοθείς σε μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσεις εάν οι ανταγωνιστές σου ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές. Υπάρχουν αρκετοί που γεμίζουν με λέξεις κλειδιά την επωνυμία τους στο Google my Business, επιχειρώντας έτσι να “κλέψουν” θέσεις στην κατάταξη.
Το παραπάνω είναι μια κακή πρακτική, μη συμβατή προς τους όρους λειτουργίας της πλατφόρμας και μπορείς να υποβάλλεις αναφορά εάν δεις ότι συμβαίνει.
Επιπλέον, η Google θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και την περιγραφή μιας επιχείρησης. Για βέλτιστο αποτέλεσμα στις αναζητήσεις, οι πληροφορίες της επιχείρησης στο Google my Business πρέπει να είναι ακριβείς, πλήρεις και ελκυστικές.
Παράλληλα με το Google my Business, αξίζει να κοιτάξεις και το Bing. Εκεί επιτρέπεται η χρήση περιγραφών με λέξεις κλειδιά στην επωνυμία όπου μπορείς να την αξιοποιήσεις αναλόγως.
2. Κατηγορία Επιχείρησης
Ένας παράγοντας που διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην κατάταξη στο Google my Business είναι οι κατηγορίες. Η πλατφόρμα σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις έως 10 κατηγορίες.
Αυτό όμως που πρέπει να έχεις κατά νου είναι πως στη Google υπάρχουν διαθέσιμες σχεδόν 4.000 κατηγορίες. Μάλιστα κάθε τόσο προστίθενται και νέες, ενώ ορισμένες καταργούνται. Συνεπώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
Η Google ακολουθεί την τάση να βελτιώνει τις κατηγορίες της και μάλιστα ιδιαίτερα συχνά. Όταν δημιουργείς ένα προφίλ στο Google my Business μπορεί να μη βρεις τη δεδομένη στιγμή την κατηγορία που αντιστοιχεί στην επιχείρησή σου, αλλά να προστεθεί τον επόμενα μήνα.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο προστίθενται κάθε μήνα 2 έως 10 νέες κατηγορίες. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Google πρόσθετε κατηγορίες σχετικές με εστιατόρια αλλά και επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων.
Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει τις κατηγορίες σαν έναν ζωντανό οργανισμό και επενδύει σε αυτές. Μια επιχείρηση πρέπει να παρακολουθεί τις αλλαγές και να προσαρμόζει τις κατηγορίες της, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερη απόδοση στην κατάταξη.
3. Η Ιστοσελίδα σου
Εκτός από το όνομα της επιχείρησης και τις κατηγορίες, σημαντικό ρόλο στην κατάταξη στο Google my Business παίζει και η ιστοσελίδα της επιχείρησης.
Το ποια σελίδα θα καταχωρήσεις, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την κατάταξη της επιχείρησής σου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να συνδέσουν το προφίλ τους με την αρχική σελίδα του ιστοτόπου τους. Μια πρακτική εύκολη και αποτελεσματική.
Ωστόσο τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που διαθέτουν υποκαταστήματα, και άρα διαφορετικές τοποθεσίες – διευθύνσεις; Ή τις επιχειρήσεις που συνδέονται με άλλους επαγγελματίες – συνεργάτες; Ποια είναι η κατάλληλη σελίδα που πρέπει να καταχωρηθεί;
Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται πιο λεπτομερείς ενέργειες αλλά και μια σειρά από δοκιμές. Μπορείς να πειραματιστείς συνδέοντας διαφορετικές σελίδες από τον ιστότοπό σου.
4. Κριτικές
Οι κριτικές των χρηστών είναι ένας ακόμη παράγοντας που επίσης επηρεάζει την κατάταξη στο Google my Business. Ο αριθμός των κριτικών που συνοδεύουν την επιχείρησή σου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατάταξη.
Δεν έχουν πάντα τον ίδιο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ωστόσο αναμφίβολα η συνεισφορά τους στην τελική κατάταξη δεν περνά απαρατήρητη. Εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση δεν έχει καθόλου κριτικές και προστεθούν 20 ή 30 κριτικές, τότε αυτόματα θα δει σημαντική άνοδο. Εάν ωστόσο από 30 κριτικές, φτάσει στις 70 η άνοδος στην κατάταξη δεν θα είναι εξίσου μεγάλη.
Σίγουρα πρόκειται για έναν παράγοντα στον οποίο αξίζει να επικεντρωθεί μια επιχείρηση, για να βελτιώσει την κατάταξή της. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως επιχειρήσεις που χάνουν κριτικές, υποβιβάζονται αντίστοιχα και στην κατάταξη.
Συμπερασματικά, τα 4 πράγματα που επηρεάζουν σημαντικά την κατάταξη μιας επιχείρησης στο Google my Business είναι το όνομα, οι κατηγορίες, ο ιστότοπος που έχει καταχωρηθεί αλλά και οι κριτικές των χρηστών.
To Google my Business μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μια επιχείρηση να προσεγγίσει νέους πελάτες και να αυξήσει τα έσοδά της.